Hos oss ingår alltid bad vid ett besök om hunden klipps. Vid trimning badar vi de hundar som har skägg och behäng på benen som schnauzrar och högbenta terriers. Sen badar vi också självklart övriga trimhundar om ägaren så önskar.

Anledningen till badet är att slutresultatet blir så mycket finare. Man får pälsen ren och separerar hårstråna och på så sätt får man en finare finish vid friseringen. Många gånger kan vi också se att tar lika lång tid att få ett hyggligt resultat vid friseringen oavsett om vi badar eller ej. Detta pga att vi måste ägna så mycket tid åt att kamma och putsa när hunden inte är ren – så man vinner ingen tid på att hoppa över badet. Skillnaden i utseendet är dock stor!

Smutsiga ben respektive rena ben:
”Vilka ben vill du att din hund ska ha när den går hem?”

Förr sade man att man inte skulle bada hunden efter trimning. Det är en sanning med modifikation- en trimhund är smutsig när man trimmar den för att man ska få bättre grepp om hårstråna. När man sen trimmar så drar man ur hårstråna ur hårsäckarna. På så sätt så öppnar man upp huden och all smuts som ligger på huden får fritt tillträde in i huden. Ibland kan det också bli irriterat i huden av själva trimningen. Genom att bada hunden efter trimningen får man bort smutsen och minskar därför risken med hudinfektioner. Om man då dessutom använder ett schampo som är gjort för att lindra hudirritationer och lugna huden har badet dubbel verkan.

Vad man däremot inte ska göra är att bada hunden i ett parfymerat schampo….då får man med största sannolikhet en allergisk reaktion på parfymen och hunden får röda utslag över hela kroppen. De öppna hårsäckaarna klarar inte av parfymen och svullnar upp.

Vi fönar alla hundar för hand – dvs vi blåser och borstar samtidigt. På så sätt blir pälsen rak och vi får ut all lös ull. Finishen blir också mycket finare eftersom hårstråna separeras. Om du har en hund med längre päls som får sitta i en bur med fönen på sig och torka blir den lockig.Med vår teknik får du raka hårstrån vilket ger en sammets yta när man klipper sen.

bada_1
Luvan hunden har är för att dämpa ljudet från fönen.