Hundens päls växer i samma takt som vårt hår. Dvs ca 1-1½cm i månaden så på de flesta raser är 8-12 veckors intervall lagom mellan klippningarna. Då är pälsen fortfarande hanterbar mellan klippningarna och lättskött för dig. Hunden ser då också prydlig ut hela tiden. De flesta raser vinnner på en frisering även om man kanske inte anser dem som regelrätta klippraser. Och framför allt de långhåriga som shi-tzu , bearded collie och liknande kan man göra många fina lättskötta frisyrer på utan att raka ner dem helt. Du får då en mer lättskött hund som fortfarande är söt.

Före och efter bild, klippning av Irish Softcoated Wheaten Terrier

Vi börjar med att grovklippa hunden och sedan badas den. Anledningen till att man badar och fönar är att det är lättare att få ett snyggt och hållbart resultat om man klipper en ren och rak päls. Om man klipper en smutsig hund så sitter hårstråna ihop av smuts/fett. Det blir då svårt att få en fin och jämn yta när man klipper.Likaså om hunden är lockig- då rätar pälsen ut sig lite grann några dagar efter klippningen och en massa tofsar kommer ut. Det går också fortare att få en snyggt resultat om man klipper en ren och rak päls.

På t.ex pudel tar det lika lång tid för oss att bada,föna och klippa en hund som det tar att bara klippa om den inte är ordentligt badad och fönad. Men slutresultatet blir så mycket finare med en nybadad hund. Därför ingår alltid bad vid ett besök hos oss om hunden ska klippas.

klipp_1

Med en rak och ren päls kan vi kamma och separera hårstråna under klippningens gång och alla tofsar kommer ut direkt . På så sätt får man en hållbarare frisyr som ser bra ut även 6 veckor efter klippningen. Efter badet så fönar vi hunden och då borstar vi pälsen samtidigt så att pälsen blir så rak som möjligt. Efter badet gör vi finklippningen, klipper klor och fixar öronen.

Lite tips

När vi klipper kan vi inte trolla- om du har klippt bort all pälsen ovanför ögonen kan vi inte göra en fin mössa eller lugg/ögonbryn … det fattas ju päls där då.

När din lugg blir för lång så tar du inte saxen och klipper rätt in över hårbotten- utan du kammar ner luggen framför ögonen och klipper rakt av vid den längden som du tycker är bra. Gör likadant på hunden. Annars kommer det att sluta med att hunden har en hockeyfrilla. Stubb uppe på huvudet och så långt i nacken.

Om hunden är genomtovig är det lindrigast för hunden att vi klipper den kort. Även om det inte är så tjusigt alla gånger. Att reda ut mycket tovor gör ont även om man är försiktig. Det sliter dessutom mycket på pälsen vilket gör att den snabbt tovar igen. OM du hamnar i läget att hunden måste rakas ner – ta då för vana att komma oftare med hunden sedan så kan man hålla en längre frisyr istället . Kamma och borsta igenom den regelbundet mellan klippningarna. Vi kan visa dig vilka redskap du ska använda och hur man använder dem. Det är olika beroende på vilken päls hunden har.Vi har alla redskap som behövs för pälsvården i butiken.

Man måste inte klippa hunden i standardens frisyr! Om du inte ska ställa ut kan du göra precis som du vill. Om du tittar i Bildgalleriet kan du se hur det kan bli på just din ras. Vi kan också hjälpa dig med tips på frisyr som kan passa din hund och er livsstil.

När vi klipper hunden använder vi sax eller klippmaskin eller både och. Att använda klippmaskinen innebär inte per automatik att hunden blir naken – det finns olika skär att sätta på maskinen och på så sätt få olika längder kvar.