Man trimmar bara strävhåriga hundar och spaniels. De har en päls som består av 2 typer av hår. Dels en mjuk underull som bara skall nå en viss längd. Den skall hålla hunden varm. Sedan har de ett strävare /hårdare övre hårlager som skall skydda mot väta och smuts. Det övre håret trimmar man flera gånger om året när hunden kommer i fällning. Beroende på ras och pälsens tillväxt cykel så kan man trimma dem 1-6 gånger per år (utställningshundarna trimmar man oftare)

Med trimning innebär det att man drar ut den gamla pälsen med rötterna. Dvs hela hårstrået skall bort. Man sätter då igång processen med tillväxt av ny päls. Om man klipper av det sträva håret så tappar pälsen sin strävhet och färg. Detta beror på att det bara är toppen på hårstråt som är strävt. Den nedre delen är mjuk och mycket ljusare. Om man klipper pälsen så klipper man av den sträva toppen och lämnar kvar den mjuka ljusa nedre delen av hårstrået. När man trimmar dvs drar bort hela hårstrået så kommer det upp ett nytt hårstrå med sträv topp. Man vill att pälsen ska vara smutsig när man trimmar – detta för att man ska få ett bättre grepp om h årstråna. En nybadad päls blir blank och sätter sig gärna lite hårdare i hårsäckarna vilket gör den svårtrimmad.

Om man trimmar hunden när den är i fällning så brukar det inte kännas så mycket. Dessutom klipper man hunden på de känsligaste områdena runt vulva,pung,snopp och runt analöppning.Vi klipper också mellan bakbenen eftersom pälsen där är mycket mjukare och hundarna är väldigt känsliga där. Vissa strävhåriga hundar har inte en rastypisk päls. Den är för mjuk och sitter hårt. Dessa hundar bör man klippa då det gör mycket ont att dra bort den.

trim_1
Skotsk Terrier som kontinuerligt trimmas för utställning

En strävhårs päls är lättskött om man kammar och trimmar den regelbundet. Om man rycker den varje gång den kommer i fällning så hårar hunden inte mycket emellan trimningarna. På de flesta terriers och schnauzers kan man om man trimmar med 8-12 veckors intervall hålla vad man kallar en rullande päls. Då sätter trimningen igång tillväxten av ny sträv päls. Så varje gång man trimmar har man ett kort fint lager av sträv päls som finns under den gamla. . Om man trimmar för sällan så kommer den processen inte igång och då finns det ingen ny sträv päls under när man trimmar och har hunden en dålig underull ser den naken ut när den är nytrimmad. Taxar däremot sätter oftast bara ny päls 2 -3 gånger om året och behöver därför inte trimmas lika ofta.

Spaniels har lite annan struktur på sin päls än de strävhåriga hundarna. Deras hårstrån är hårda och blanka men inte sträva. De trimmas på rygg och hjässa och så brukar man klippa tassar,hals och behäng. Deras täckhår tappar också glans och struktur om man klippr dem. Man ska också vara medveten om att om man kastrerar sin spaniel så får den massor av underull och täckhåren tappar en del av färgen och strukturen. Då måste man klippa dem istället då de inte längre går att trimma.

Man kan också underhålla pälsen hemma genom att kamma ur lång underull med en sk. underullskam /skrapa. Då får man bort den halvlånga grå/beige underullen som gärna växer sig lång och stjäl näring från den sträva pälsen. Håller man efter den så blir det också mindre att trimma bort när det blir trimdax.

En nytrimmad hund kan man bada direkt men man måste vara noga i sitt val av schampo. I och med att man drar ut hårstråt med rötterna så öppnar man upp hårsäckarna och huden är därför känsligare. Man ska därför använda ett oparfymerat schampo annars är risken att man får en reaktion i huden på parfymen. Fördelen med bad är dels att hunden sér finare ut men också att man undviker irritationer i huden efter trimningen. Vid trimningen öppnar man upp hårsäckarna och då kryper gärna smuts ifrån huden in och skapar en irritation.Dessutom kan själva processen med att dra ur hårstråna skapa en retning i huden. Badar man då i ett medicinskt schampo som rengör och lindrar irritationer kan man undvika problem.

Vill du ha din strävhåriga hund klippt av någon anledning så gör vi självklart det.

Hundar med hjärtfel, hudproblem och för mjuka pälsar trimmar vi inte av djurskyddsskäl – de blir i samråd med ägaren klippta i önskad frisyr.


När man pratar om trimning kan man stöta på följande termer som kan vara bra att känna till:

Stripping
Då plockar man bort ALLA sträva hår och lämnar bara kvar den mjuka underullen. Dvs det blir ingen frisyr kvar utan man tar bort allt. Görs inte på spaniels utan bara på de strävhåriga hundarna.

Trimkniv
Ett knivformat redskap som används för att få ett bättre grepp om hårstråna när man ska dra bort dem. Finns i en mängd olika utföranden. Det viktigaste är att den INTE är vass så den skär av håret. Namnet kommer av formen på redskapet.Viktigt att man har rätt teknik när man använder det så man inte skär av pälsen.

Underullskniv/kam/skrapa
Används för att kamma bort den mjuka underullen. Många hundar har en underull som blir längre än vad som är korrekt. Då använder man underullsknivenför att kamma bort den överflödiga ullen. På så sätt kommer den korrekta sträva pälsen fram bättre och slipper konkurrera med ullen om näringen. Det blir också mindre att dra bort när det blir dags för trimning.